• Snabba leveranser
  • Trygg betalning
  • Fri frakt över 800:-
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms
Meny
Trädgård

Trädgård

Att lyckas med höstsådd

Fortsätt odla sallat, spenat och många andra grönsaker och kryddor även på hösten. Nu är det varmt i jorden och många sorter växer fort. På så sätt kan du skörda färska grönsaker långt in på hösten. Här får du några råd på hur du lyckas med din höstsådd.

Augusti är en bra tid för att börja med höstsådd. Förenklat kan man säga att det finns tre olika sorters höstsådd.

1. Kryddor och krukväxter som du odlar inomhus i köksfönstret. Dessa går oftast bra att så året om. Exempel är basilika och palettblad. Eventuellt kan de behöva lite extraljus under vintern.

2. Grönsaker som växer fort. Det är dessa du ska så nu i augusti. Exempel på sorter är sallat, spenat, asiatisk kål, salladslök och rädisor. De växer fort när du sår dem nu när jorden är varm, och du hinner få en bra skörd innan vintern kommer. Läs mer nedan...

3. Lite senare på hösten är det dags att så tvååriga och fleråriga blommor som exempelvis pense, blåklockor och prästkragar. Dessa blommor ska gro och bilda en liten bladrosett innan vintern kommer, men inte växa och bli för stora. Som småplantor klarar de vintern och kommer då igång bra nästa vår. Täck gärna sådden med fiberduk eller löv.


På hösten gror fröerna fortare, men det kan finnas ogräs i jorden så rensa gärna ordentligt innan du sår.

Några tips för dig som sår nu i augusti:

- Läs instruktionerna på fröpåsarna så du får rätt sådjup och avstånd mellan plantorna.

- Nu kan det finnas en del ogräs i trädgårdslandet så gör tydliga rader och märk gärna upp dessa med ett snöre eller sticketiketter. Rensa så gott du kan innan du sår.

- Så i fuktig jord. Under sommaren torkar det fort så tänk på att vattna innan du sår. Vattna även efter sådd men var försiktigt så inte fröerna sköljs bort. Använd gärna en stril.

- Täck sådden med fiberduk så kommer det igång fortare och fuktigheten bevaras.

- Var noga med att rensa bort ogräset i början så ser du tydligt när plantorna kommer.

- Njut av nyskördat även sent på hösten 😀

2023-07-30 09:57

Dahlior med stora blommor

Dahlior är fantastiska blommor. Du planterar en rotknöl på våren och har sedan en vacker blomma som blommar hela vägen fram till frosten kommer. Det finns många olika sorter att välja bland. Några passar i en kruka på altanen, andra i rabatten. Några blir höga andra låga.

Även blommorna hos dahlior kan skilja sig åt, både när det gäller färg, form och storlek. Vissa dahlior får väldigt stora blommor som väcker uppmärksamhet i trädgården. Över 20 cm är inte ovanligt och ibland upp mot 30 cm. Dessa dahlior kallas tallriksdahlior. Nedan ser du några exempel på dahlior med stora blommor.

Hos Simbadusa kan du välja bland flera hundra olika sorter. Här är en länk till alla dahlior.

Simbadusa Dahlia Kelvin Floodlight

  1. Kelvin Floodlight - en mycket stor gul dahliablomma med en diameter på upp till 20 cm.

  2. Café au Lait - en mycket populär dahliablomma med rosa- och krämfärgade kronblad som kan bli upp till 25 cm i diameter.

  3. Cafe au Lait rose - precis som sitt syskon ovan en mycket populär och vacker dahlia med stora blommor. Hos Cafe au lait rose är blommorna vackert rosa.
  4. Karma Choc - en mörk, nästan svart dahliablomma som kan bli upp till 20 cm i diameter.

  5. Thomas Edison - en mörkröd dahliablomma med kronblad som kan bli upp till 25 cm i diameter.

  6. Gitt's Perfection - en vacker dahliablomma med rosa och vita kronblad som kan bli upp till 25 cm i diameter.

  7. Otto's Thrill - en ljusröd dahliablomma med kronblad som kan bli upp till 30 cm i diameter.

  8. Penhill Watermelon - en pastellrosa dahliablomma med kronblad som kan bli upp till 25 cm i diameter.

  9. David Howard - en orange dahliablomma med kronblad som kan bli upp till 20 cm i diameter.

  10. Akita - fin tvåfärgad dahlia med röda ytterkanter via orange till en gul mitt. Blommorna blir drygt 20 cm stora.

Du köper och planterar dina dahlior på våren. Vill du ha en tidig blomning kan du förodla knölarna i en kruka, och plantera ut plantorna när risken för nattfrost är över. Det går även bra att plantera direkt i jorden lite senare på våren. 

Dahlior trivs bäst i sol och halvskugga lägen, men helst inte i norrlägen där det är mycket skugga.

Gräv upp och vinterförvara dina dahliaknölar frostfritt under vintern så kommer de skjuta nya skott nästa vår.

2023-03-12 17:16

Trädliljor är fantastiska

De blir högre och större för varje år! En trädlilja är en korsning mellan asiatiska liljor och orientliljor. Att de kallas Trädliljor (Tree lily på engelska) beror på att de blir imponerande stora och stabila, och blir större och större för varje år. De är dock liljor och inte träd.

Det finns flera olika sorter av trädliljor med både vita, ljusgula, rosa och mörkrosa blommor. Höjden skiljer sig lite mellan de olika sorterna men de flesta blir mellan 1,5 och 2 meter höga efter ett par år. Då är de så stabila att du kan luta en cykel mot plantan. Dessutom doftar de gott!

En trädlilja blir större och större för varje år.

Så här odlar du dina trädliljor

I Sverige är tillgången på lökar störst på våren. Då brukar det finnas flera olika sorter att välja bland. Plantera lökarna 20-30 cm djupt och ungefär lika långt mellan lökarna. De trivs bäst på solig plats i väldränerad jord. Vattna lökarna efter plantering.

De är ganska tåliga men om det blir en torr sommar är det bra om du vattnar regelbundet. Trädliljor vill inte stå för blött, men de vill inte torka ut helt heller. Efter säsongen kommer de att visna ner och lökarna vilar i jorden under vintern. Täck gärna med granris, gräsklipp eller liknande.

På våren, när de börjar komma upp ur jorden vill de gärna få en omgång gödsel. Blandad naturgödsel fungerar bra. Om jorden är dålig kan du upprepa en gång till i början på sommaren, men sedan räcker det med gödsel. Men kom ihåg att vattna om det blir torrt.

Välj bland flera olika färger

Det finns flera olika färger att välja mellan

Det tar ett par år för trädliljan att nå sin fulla höjd. Men för varje år som går så blir de större och större och det äe underbart att följa dem och se hur de utvecklas!

Att köpa trädliljor

Här hos Simbadusa kan du välja bland flera olika sorter. Skriv "Trädlilja" i sökrutan här på Simbadusa så ser du alla sorters om finns tillgängliga nu. Försäljningstiden är mars-april och augusti-oktober.

2021-03-04 15:45

Så dina egna pelargoner

Pelargonen är en klassisk svensk sommarblomma, och har odlats i generationer. Det finns många olika varianter av pelargoner, och de flesta blommar under hela sommaren.

Odla dina egna pelargoner genom att så direkt från fröer. Med lite tålamod är det lätt att så pelargoner och sköter du om dina plantor så kan du ha dem i flera år. Övervintra frostfritt så kommer de år efter år. 

Odla dina pelargoner från frö.

Du kan välja bland många olika sorter när du ska fröså pelargoner.

Så pelargoner

Det är bra att börja tidigt om du ska så pelargoner. Gärna i februari. Då får du blomning hela sommaren. Du kan givetvis så senare också men då kommer även blomningen ingång lite senare.

Så dina fröer i fuktad såjord. Så glest så blir det lättare när du ska plantera om de små plantorna lite senare. Pelergonfröer är ljusgroende, men du kan strö ett tunt lager perlite eller såjord över. Sätt sådden i ett miniväxthus så håller den fuktigheten bättre. Placera sådden i ett fönster med ett element under, eller på annan ljus plats.

Bäst gror fröerna i 21-25 °C. Om sådden inte står ovanför ett element så är det bra att använda en värmematta. Fröerna brukar gro efter ca 1 vecka. Ibland tar det lite längre tid.

Placera de små plantorna svalare, ca 18 grader. Har du sått tidigt kan du behöva extra växtbelysning, men är det i mars/april så fungerar ett soligt fönster bra. 

Plantera om dina pelargoner

När de små pelargonplantorna fått 3-4 bladpar är det dags att plantera om i störrre kruka med näringsrik jord. Använd blomjord och en kruka som är 6-8 cm. Lite senare är det dags att plantera om en gång till, och då i den kruka som pelargonen ska stå i när du planterar ut den under sommaren.

Pelargoner är känsliga för frost så plantera inte ut för tidigt. Innan du sätter ut dem för sommaren så är det bra att avhärda plantorna. Det gör du genom att du sätter ut dem på skyddad plats under dagen, och tar in dem igen på kvällen. Upprepa detta några dagar så att plantorna vänjer sig vid att vara ut. 

Andra året blir pelargonerna oftast större.

Andra året blir pelargonerna oftast större och får fler blommor.

I skyddade lägen kan du ha pelargoner i rabatten, men bäst trivs de i en kruka på altanen. När hösten närmar sig är det dags att låta dina pelargoner gå i vila. Minska vattningen och placera svalt. Under vintern vill pelargonen stå frostfritt. Kan du ge lite stödljus i form av växtbelysning så behöver du även ge vatten. En tumregel - ju varmare den står desto mer ljus kräver den och då även mer vatten. Bäst är svalt, ca 8-10 grader, lite ljus från ett fönster och lite extrabelysning om det går. 

Nästa år blir pelargonerna oftast större och får ännu finare bloming. Lycka till med att så dina egna pelargoner från frö.

2021-02-06 17:04

Odla din egna chili

Att odla sin egna chilli har blivit väldigt populärt. Här får du flera bra tips på hur du gör för att lyckas med din odling.

Läs om de olika sorterna och välj rätt sort så du får lagom starka frukter.

Det finns många olika sorters chili så innan du beställer dina fröer bör du fundera på vilka sorter du vill odla. Några är milda, andra starka och ett par sorter är det riktigt mycket kraft i.

Fröer till chili bör sås ganska tidigt, senast i februari för att du ska hinna få fram mogna frukter innan hösten kommer.

Olika sorter tar olika lång tid men i slutet av sommaren kan du skörda.

 

Så här gör du när du odlar chili:

1. Du behöver börja odla din chili inomhus senast i februari. Använd den näringsfattiga såjorden och så i små krukor som har hål i botten. 6 cm plastkrukor är ett bra alternativ. Så ett frö i varje kruka. täck fröerna med ca 0.5 cm jord och vattna. 

Täck sedan sådden och placera på en varm plats. Ovanför ett element är en bra plats då sådden då får värme underifrån. Ett annat bra alternativ är att använda en värmematta

2. När dina fröer har grott flyttar du de små plantorna till en plats som är ljus och sval. En bra temperatur för din chili är nu 16-18 grader. Om du sår tidigt på vintern/våren kan du behöva extraljus.

3. När plantorna har kommit igång är det dags att plantera om dem i större krukor. Nu använder du planteringsjord som innehåller mer näring än såjord. Efter ytterligare några veckor kan du börja gödsla med extra näring. Plantorna vill fortsatt stå ljust och svalt. Tänk på att hålla jorden lätt fuktig hela tiden. 

Det kan behövas ytterligare en omplantering i större kruka innan du planterar chiliplantorna i sin slutgiltiga kruka. Om du tittar i krukan (kläm ihop den lätt några gånger och lyft ur jordklumpen försiktigt) så ser du när rötterna börjar fylla upp krukan - då är det dags att plantera om.

4. Den sista krukan du planterar i bör rymma minst 10 liter jord. Denna sätter du sedan ut på en varm och solig plats (eller i växthuset). Plantera inte ut för tidigt. Vänta tills nattemperaturen är minst 10 grader. Fortsätt att vattna och ge näring.

Några sorter kan behöva toppas för att inte bli för höga. Gör i så fall detta ganska tidigt. Om du gör det för sent (under sommaren) så försenas skörden.

5. I slutet av sommaren är det dags att skörda frukterna. Var plantorna står, hur vädret är och vilken sort du odlar påverkar när det är dags att skörda, men oftast är det från slutet av juli till september.

 

Chili kan ätas färsk allt eftersom du skördar frukterna. De håller sig några veckor i kylen om du vill spara. Du kan även frysa in (dela frukterna och skrapa ur känorna) eller torka din chili.

Här kan du köpa fröer till chili. Sortera efter "Frökaterori = Grönsaksfröer" och "Namnfilter = C" så ser du alla våra sorter. När detta blogginlägg skrivs så finns det 20 olika sorter att välja bland!

 

 

2021-01-29 17:22

Att köpa gräsfrö och så en gräsmatta

Gräsmattan är en viktig del av trädgården. Här leker barnen, man kan sitta på en filt och fika och det är underbart mjukt och skönt att promenera barfota på sin gräsmatta. Här går vi igenom några saker som är bra att tänka på om du ska köpa gräsfrö och så din egna gräsmatta.

Gräsmattan är viktig i nästan alla trädgårdar. Välj rätt gräsfrö och gör ett bra förarbete för bästa resultat.

Ett bra förarbete ger en bra gräsmatta

Innan du sår ut ditt gräsfrö så behöver du förbereda jorden. Rensa bort så mycket ogräs, stenar och rötter som du bara kan, och kratta och jämna ut jorden. Även om detta kan kännas tråkigt så är det viktigt att du är noggran. Ju bättre förberedelser du gör desto bättre blir din gräsmatta.

Välj rätt gräsfrö

Det finns flera olika sorters gräsfrö, och vilken sort som passar bäst för dig beror på vilken gräsmatta du vill ha. Det är skillnad på om man är en aktiv barnfamilj med flera barn som spelar fotboll på gräsmattan, eller om man är en lugn familj som vill ha en lättskött gräsmatta vid sommarstugan, där man inte behöver lägga så mycket tid och kraft på att sköta den.

Det finns som sagt flera olika sorters gräsfrö att välja bland, och här kan du läsa om de olika sorterna. Vad de är bra till och vilka förutsättningar de vill ha:

Här kan du läsa om och köpa gräsfrö.

Om gräsmattan används och slits mycket så rekommenderar vi gräsfrö som ex Villa eller Villa Plus. De tål slit och håller även när barnen spelar fotboll.

Att så gräsmattan

Doseringen är viktig när du sår din gräsmatta. Olika sorters gräs räcker till olika stor yta, och ett bra knep när du sår är att uppkatta hur stor en yta är och räkna ut hur mycket gräsfrö den ytan behöver.

Exempel: Om du ska så en yta som är ca 200 kvm med Gräsfrö Villa plus så kan du läsa att 1 kg räcker till ca 40 kvm. Om du beställer 2 st 3 kg förpackningar så får du så det räcker och blir lite över om du behöver kompletteringsså efteråt. Börja med att stega upp en yta som är ca 40 kvm. Då vet du att den ytan ska ha ca 1 kg gräsfrö. Sedan ska det vara lika mycket över resten av ytan.

Enklast är att gå fram och tillbaka och kasta ut gräsfröt med långa vida kast. Gå sakta och sprid det ordentligt.

När du sått klart behöver fröerna myllas ner i jorden. Bäst är att rulla en vält över sådden. Om du inte har tillgång till en sådan kan du försiktigt dra en lövräfsa över jorden så att den myllas lite lätt. Gräsfröerna ska inte täckas utan bara komma ner lite och få bra kontakt med jorden.

När du sår gräsfrö ska du kasta ut fröerna med stora vida kast, ungefär som en solfjäder. 

Vattning

Sedan är det dags att vattna. Det tar normalt 2-4 veckor för gräsmattan att komma igång, och under den tiden behöver sådden hållas fuktig. Det nysådda gräset behöver inte vara blött men ska hållas fuktigt. Vattna efter sådd och sedan får du se hur vädret blir. Sår du på hösten får du god hjälp av daggen och kanske inte behöver vattna efter första gången.

Välj rätt tid att anlägga din gräsmatta

Bäst är att så gräsmattan på hösten. Då har ogräset mindre tillväxt och sådden hålls naturligt fuktig av daggen som kommer varje natt. Alternativt är att så på våren. Då kan du behöva vattna mer och risken för att ogräset växer snabbt är större, men det går fortfarande bra att så på våren.

Vi rekommenderar inte att du sår din gräsmatta på sommaren. Det kan bli gassande sol och då bränner det nysådda gräset fort. Om du måste så en mindre yta under sommaren så var noga med att skugga (ex med fiberduk) och att vattna regelbundet. Kanske även mitt på dagen.

Att klippa första gången

Som sagts ovan tar det normalt 2-4 veckor för gräset att komma igång. Sedan är det dags att klippa för första gången. Viktigt är att du inte klipper för lågt de första gångerna. Gräset ska bara toppas. Då börjar rotsystemet förgrena sig och du får en tätare och mer slittålig gräsmatta. Efter ett par försiktiga klippningar kan du sedan börja klippa din gräsmatta i den höjd du vill ha den.

Lycka till med att så dina gräsfrö och anlägga din gräsmatta. Har du några frågor får du gärna höra av dig till oss på Simbadusa.

2020-09-13 10:37

Krolliljor är underbara

Krolliljan är en fantastisk lilja

En exklusiv skönhet i vitt eller purpur. Så kan man beskriva krolliljan! På latin heter den Lilium Martagon och som vild lever den i södra Europa, Turkiet, Kasakstan, västra Kina och Sibirien. I Sverige kan vi njuta av krolliljan som en vacker lök som planteras på hösten och blommar nästa sommar. Trivs den bra så återkommer den i många år.

I Sverige har krolliljan odlats länge. Förr fanns den i många slottsträdgårdar och som torpare ansågs det fint att ha denna lilja i sin rabatt. Nu räknas den som en kulturväxt.

 

Krolliljan blir ca 1.5 meter hög och finns i två färger. Dels den purpurrosa varianten som är lite vanligare och dels den vita som på latin heter Lilium Martagon Alba. Båda färgvarianterna får mycket vackra blommor där kronbladen krullar sig uppåt.

När du ska odla krolliljor så är det bra om du planterar dem i september-oktober. På så sätt hinner de rota sig innan kälen kommer. I södra Sverige brukar det gå att plantera en bit in i november. Plantera lökarna ca 1 dm djupt och med den spetsiga ändan uppåt. Bäst trivs de i väldränerad jord som kan torka upp lite på sensommaren. Krolliljor vill inte stå blött!

När det gäller sol eller skugga så är krolliljan inte lika nogräknad, och det är en av höstlökarna du kan plantera även där det är skugga delar av dagen. Den trivs ändå och ibland kallas den till och med för skugglilja.

Att köpa krolliljor

När du ska köpa krolliljor så försök beställa så tidigt som möjligt. Helst redan i september så du hinner plantera lökarna i god tid. Titta gärna hur stora lökarna är när du beställer. De bör vara minsta storlek 12+ men ju större lök du får tag på desto mer växtkraft får plantan.

Här hos oss på Simbadusa kan du köpa både vit krollilja och purpurrosa krollilja. Båda sorterna kommer från den fantastiska holländska lökfirman Sam van Schooten. En mindre firma som specialiserat sig på vackra och ovanliga lökarväxter.

Förökning

Krolliljor är svåra att föröka och kostar därför mer än andra liljor. Om du vill kan du själv så frö och få fram dina egna lökar, men räkna med att det tar flera år innan du har plantor som är tillräckligt stora för att blomma. Du kan även ta loss några av de yttersta lökfjällen från en lök och placera dessa varmt och fuktigt. Ex i en plastpåse med lätt fuktig jord eller perlit, och sedan lägga påsen ovanpå kylen. Blås upp påsen ungefär som en ballong så det blir mycket luft i den. Öppna ibland och kolla så det inte möglar. Med rätt förutsättning växer det sedan ut små minilökar på fjällen och efter några veckor kan du plantera dessa i en kruka.

Sjukdommar hos Krolliljan

Som med alla växter så kan även krolliljor få sjukdomar. Står den för blött så kan det vara Gråmögel som kommer. Det ser du genom att det blir fläckar på bladen. Ta bord de delar som är drabbade och försök dränera bättre kring växtplatsen.

Bladlöss kan drabba de flesta växter. Ta bort alla du hittar och om det behövs kan du spruta växten med medel som innehåller pyretrum.

Vanligaste sjukdommen hos Krolliljor är nog ändå Liljebaggarna som tillsammans med sina larver gärna äter på växterna. Liljebaggar övervintrar i jorden och kommer fram på våren då de lägger ägg och börjar äta. När äggen efter ett tag kläcks till larver så äter även de. Bästa sättet att bli av med liljebaggar är att regelbundet under våren plocka bort både baggarna och larverna. Gör det till en vana att varje morgon titta till dina krolliljor så får du förhoppningsvis snart koll på skadedjuren.

Avslutningsvis kan sägas att krolliljor är fantastiska liljor som vi varmt rekommenderar. Om de trivs (står på ett ställe där de får lagom med sol och där det torkar upp under sensommaren) så ger de dig rikligt med blomning och glädje under många år. Lycka till!

 

2020-08-27 21:23

Att omskola små plantor

När dina fröer har grott och ett par bladpar (inte bara de första bladen utan även 2-3 par till) börjar det bli dags att omskola de små plantorna så att de kan fortsätta växa. Varje planta i sin egna lilla kruka.

När din odling börjar bli trång är det dags att omskola

Börjar det blir trångt i dina sålådor? Då är det dags att plantera i större kruka.

Här är några saker som är bra att tänka på:

Vattna igenom din sådd en stund innan du ska plantera om. Det är lättare att jobba med fuktig jord än med torr jord.

Ta försiktigt loss varje liten planta. De är ömtåliga och du vill akta både plantan och roten. Ta gärna med så mycket jord som möjligt från den första sådden. På så sätt skyddar du rötterna bättre. Om plantan har ett par rötter som blivit extra långa kan du klippa av dessa. Då förgrenar sig rotsystemet bättre och plantan sätter många fler rötter.

Pluggplantor från en pluggbox

Har du sått dina fröer i en pluggbox är det enkelt att trycka ut de små plantorna och sedan plantera om dem i större krukor.

Fyll den nya krukan med näringsrik jord (inte såjord som du använde när du sådde). Plantera sedan en liten planta i varje kruka. Har du sått i torvbriketter så flyttar du hela briketten och planterar ner den i den större krukan.

Använd gärna sticketiketter när du har planterat om dina plantor. Då blir det mycket lättare att hålla koll på vilken sort som är vilken. Om du till exempel har flera olika sorters tomater så ser de små plantorna ofta väldigt lika ut, och det är först när tomaterna kommer som du ser tydlig skillnad på vilken sort det är. Och då underlättar det mycket om du använder sticketiketter och märker upp varje kruka. 

Placera sedan de nya plantorna ljust och svalt. Detta för att de ska bli kraftiga plantor. Ofta brukar det vara bäst med en temperatur på ca 15 grader, men läs på baksidan av fröpåsen för säkerhets skull. (Om de istället står mörkt och varmt så blir de långa, rangliga och svårhanterliga). Eventuellt kan du behöva extraljus, men nu på våren kan det räcka med ett soligt fönster. Kom ihåg att stänga av elementet om du har ett sådant vid fönstret. Har du tillgång till uterum eller liknande så är det perfekt, men tänk på att de små plantorna är känsliga för kyla.

En del växter behöver planteras om ett par gånger i allt större krukor. Du gör på samma sätt varje gång. 

Tomater ska planteras djupare varje gång du planterar om dem. De bildar nya rötter utefter den del av stamman som hamnar under jorden, och blir på så sätt både kraftigare och får ett bättre rotsystem.

En planta i varje kruka så växer de bättre. Tomater planteras djupare varje gång de planteras om.

Det tar någon vecka innan plantorna har etablerat sig i sin nya kruka och börjar växa igen.

Lite senare (beroende på var i landet du bor) så är det dags att plantera ut växterna. Innan du gör detta så bör du avhärda dem först. Det gör du genom att du sätter ut dem på morgonen och tar in dem på kvällen. Gör det några dagar eller helst en vecka så hinner de vänja sig vid väder och vind som finns ute.

Bra att ha när du omskolar är plastkrukor eller torvkrukor, odlingstråg och sticketiketter. Du hittar dessa tillbehör och många andra bra saker i vår avdelning med förodling

2020-03-29 09:30

Weibulls fröer är på väg

Weibulls är ett av Sveriges mest kända trädgårdsföretag. I deras sortiment hittar du både fröpåsar och alla vanliga trädgårdstillbehör. 

Inom kort kan du köpa Weibulls fröer hos oss på Simbadusa. Det blir hela deras sortiment, totalt flera hundra olika frösorter.

Lite senare, i början på 2019, kommer även många olika tillbehör. 

Köpa Weibulls fröer hos Simbadusa

Granatäpple är en av flera roliga fröer som finns hos Weibulls.

Uppdatering - nu finns Weibulls fröer i lager

Nytt år (när detta skrivs är det den 1 januari 2019) och äntligen kan du köpa Weibulls fröer hos oss på Simbadusa. Sedan några dagar tillbaka finns stora delar av sortimentet att beställa, och många av er har redan gjort det. 

Hela Weibulls sortiment finns på vårt lager, men vi väntar fortfarande på en del bilder. Vår målsättning är ju både att du ska kunna köpa Sveriges billigaste fröer här hos oss på Simbadusa, men också att du får fina bilder och bra information om allt du beställer.

2018-12-20 20:10

Dahlior är fantastiska blommor

En dahlia är billigare än en bukett tulpaner - och blommar hela sommaren!

Många vackra dahlior

Det finns otroligt många olika dahlior. Vilken är din favorit?

Här är en länk där du kan köpa både dahlior och många andra vårlökar.

Det är nu på våren som du köper och planterar dina dahliaknölar. Dahlior är mycket lättodlade. De vill helst stå soligt, men det går också fint i halvskuggiga lägen. Plantera dina dahliaknölar grunt. De ska täckas med jord men inte grävas ner för djupt.

Vattna regelbundet under sommaren, och tillför gödesel några gånger. 

Dahlior blommar från juli (från juni om du förodlar dem) och fram tills frosten kommer. Oftast i oktober.

Om du vill att dina dahlior ska blomma tidigare kan du förodla dem.

Plantera dina dahlior grunt.

Tänk på att plantera dina dahlior grunt. Knölarna ska ner i jorden men inte för djupt.

Så här förodlar du dahliaknölar

När du förodlar planterar du dahliaknölarna i krukor. Vattna och placera krukorna ljust och i ca 10-15 grader. Om du vill ha kompakta plantor kan du toppa dem en gång när de kommit igång. Toppskotten blir bra som sticklingar om du vill ha fler plantor. Plantera sedan ut dina dahlior när risken för nattfrost är över. Täck eventuellt med fiberduk över natten i början för att vara på säkra sidan. Fiberduken gör så att nattfrosten inte kommer åt växterna lika lätt.

Att övervintra dahlior

Vill du spara dina dahlior till nästa år gör du såhär:

1. I oktober gräver du försiktigt upp knölarna. (De är ömtåliga)

2. Ta bort gamla växtdelar, och borsta av det mesta av jorden.

3. Låt dem torka.

4. Dela knölarna om de är stora och du vill ha fler dahlior. (Kan även göras i samband med planteringen på våren)

5. Förvara dina dahlior mörkt, svalt och torrt. Det måste vara frostfritt.

6. Kolla till knölarna någon gång och om någon blivit dålig tar du bort den.

Att dela dahliaknölar

Tänk på att även dela toppen när du delar dina knölar, så att varje del får en bit av toppen med sig.

Kort fakta om dahlior

- Dahlian har fått sitt namn efter Carl von Linnés lärjunge, Andras Dahl.

- I Mexiko åt indianerna dahliaknölar ungefär som vi äter potatis.

- De första dahliaplantorna i Sverige drevs fram av en trädgårsmästare i Skåne som hetta Körner. Det var år 1810.

Pompomdahlian får vackra blommor.

Här kan du köpa dahlior och här är en länk till alla våra blomsterlökar

2018-03-04

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan